GPS/POI: 60.2436,11.7635
GPS/UTM: 320852E, 6682940N
Avreisested:

Strøm kirke

ÅPEN KIRKE

25.06.2017 - 31.08.2017
10.00 til 18.00


Sommerkonserter kl 15.00: *8. juli* – Kristin Lydia Nesse og Ahmad Mirzajev Ahmed og Kristin presenterer et variert program. Det blir vakre sanger for tenor og piano. Orgelet får også klinge, og det blir et par solostykker for piano. Billetter kroner 100.- selges ved inngang *15. juli* – Tommy Michaelsen og Rita Engebretsen Den populære plateserien Frem fra glemselen er ikke glemt, og nå reiser disse to artistene rundt med musikk fra svunnen tid. Her vil du få de gode gamle skillingsvisene, og låter du garantert ønsker å synge med på. Billetter kroner 100.- selges ved inngang *5. august* – Familien Stirna med Adine (cello), Gatis (piano) og sine to døtre Gabriela og Elizabete. De vil glede oss med instrumental musikk og sanger. Billetter kroner 100.- selges ved inngang *12. august* – Ola Sindre m/ flere The Soul Drivers er et band med base på Fenstad i Nes kommune og ble startet i januar 2016. Bandet består av Richard Carson fra Eidsvoll (keyboards og vokal), Anders Aandstad fra Oppstad (akustisk gitar og vokal), Gunnar Isene fra Brårud (bass), Mads Rimstad fra Fenstad (trommer og vokal) og Ola Sindre fra Fenstad (vokal og elgitar). På repetoaret står i hovedsak blues, 50-talls rock'n'roll, Beatles og annen 60- og 70-tallsmusikk. Til kirkekonserten vil bandet også gjøre noen tolkninger av gospel og negro spirituals. Det vil forøvrig bli et spesielt hyggelig gjensyn med Strøm kirke for Anders og Ola, som begge har vokst opp på prestegården. Billetter kroner 100.- selges ved inngang *19. august* - Birgit Brinck med venner. Variert sensommerkonsert med låtskrivere som Jan Teigen, Sam Cooke, Erik Bye og Prøysen. I tillegg gospel (trad) og noe eget. Venner og elever i alle aldre. Billetter kroner 100.- selges ved inngang *26. august* Håvard Svendsrud Trio – Håvard Svendsrud, Svein Haugen og Arvid Engegård.- ”Folkelig musikk i mange fasonger” Svendsrud er landskjent som trekkspiller, med lang fartstid som musiker i ulike sammenhenger. Med seg på konserten i Strøm kirke, har han sin nyetablerte trio, som i tillegg til han selv består av fiolinisten Arivd Engegård og bassisten Svein Haugen. I programmet spiller musikerne både solostykker, duo og trio, og repertoaret spenner fra klassisk musikk, ungarske folketoner, europeisk og argentisk tango og danser i gammel stil. I konserten i Strøm kirke vil det også bli spilt en komposisjon av Gudbrand Bredesen (1833-1922) fra Oppstad. Billetter kroner 200.- selges ved inngang

KONTAKTINFORMASJON

  • Kirkekontoret
  • Tlf: 62978820
  • E-post: postodal@kirken.no

EKSTERNE LENKERStrøm kirke ligger i Strøm sokn i Solør, Vinger og Odal prosti. Den er bygget i mur og ble oppført i 1857. Kirken har korsplan og 500 sitteplasser. Kirken har vernestatus listeført.
Arkitekt: H.E. Schirmer.


1800-tallet

Gjennom 1800-tallet ble både kirkelige strukturer, administrasjon og de tekniske forutsetninger for kirkebyggene endret. Århundret startet med en forsiktig kirkebygging, preget av klassisistiske forbilder, og ble avsluttet med den høyeste kirkebyggeaktivitet siden middelalderen, inspirert særlig av gotikkens katedraler.

Bedre produksjons- og håndverksteknikker gjorde at kirkebyggene fikk en lettere form og ble rikere detaljert. Fortsatt var det lafteteknikken som dominerte, men tømmeret ble mer bearbeidet, og kirkene fikk ofte panel både utvendig og innvendig. Av kirker som fortsatt står fra perioden, er nærmere 40 % langkirker, mens åttekantkirker og korskirker utgjør om lag 30 % hver.

Fram til 1850 var det få endringer i soknestrukturen, og de fleste nye kirker ble derfor bygd som erstatning for eldre. Oppgangstider og fortsatt befolkningsvekst omkring midten av 1800-tallet forsterket et allerede kraftig etterslep i kirkebyggingen. Selv mange av 1600- og 1700-tallets kirker var nå blitt for små. En ny kirkelov i 1851 krevde at kirkene skulle romme 3/10 av menigheten. Dette, sammen med opprettelsen av nye sokn, førte til den en eksplosjonsartet byggaktivitet. I siste halvdel av 1800-tallet ble det bygd 623 nye kirker og revet 390 gamle.

For å løse denne formidable oppgaven, ble noen av landets fremste arkitekter, som Linstow, Nebelong, Grosch, Nordan og Schirmer, engasjert som statlige rådgivere. Kirkedepartementet ga ut samlinger med mønstertegninger som de lokale kirkebyggerne kunne bruke eller tilpasse etter behov. På den måten bidro kirkebyggingen til å spre internasjonale arkitektoniske impulser. Den gotiske stil ble valgt som det udiskutable, sakrale forbilde, men man hentet ofte detaljelementer fra tidens populære trestil, sveitserstilen. Slik ble den nygotiske, hvite trekirken på landet selve prototypen på en norsk kirke.